Évindító sajtótájékoztatón számoltak be az elmúlt év eredményeiről és az idei tervekről a megyei és városi vezetők 2022. január 4-én, a zalaegerszegi Megyeházán.

Az év eleji tájékoztató házigazdájaként Vigh László országgyűlési képviselő megköszönte a közös munkát, egyúttal visszatekintett az elmúlt év kiemelkedő eseményeire. A képviselő örömmel jelentette be, hogy elkészült a 45 milliárd forintból épített ZalaZONE Járműipari Tesztpálya, melyet a tervek szerint március végén Orbán Viktor miniszterelnök avat majd fel. Egy újabb szakasz elkészültével pedig immár 8,6 kilométer áll rendelkezésre a Balatonszentgyörgy és az M7-es holládi csomópontja között, az épülő kétszer kétsávos gyorsforgalmi útból. A kilencmilliárdos zalaegerszegi uszodaépítés is a végéhez közeledik, a létesítmény átadása szintén márciusban várható– sorolta a beruházások alakulását az országgyűlési képviselő.

Vigh László megemlítette a Göcseji Múzeum 1,8 milliárdos fejlesztését, a 9 milliárdból megvalósuló Mindszentyneum építését, valamint a 3,5 milliárdos Alsóerdei Sport- és Élménypark létrehozását is. Mint mondta: ez év elején három cég alapkőletétele is tervben van. A Bosch 10 milliárdos fejlesztést hajt végre, a TÜV Rheinland 15 milliárd¬ból kutatóbázist épít, továbbá leteszik a 6 milliárdból felépülő Honvédelmi és Innovációs Kutatóbázis alapkövét is a járműipari tesztpálya területén.

– Ahhoz, hogy a Zalaegerszegen és a megyében folyó fejlesztések megfelelő ütemben haladjanak, széles körű összefogásra volt szükség az országgyűlési képviselő és a kormányhivatal között – mondta Dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott.

Hozzátette, a megyei fejlesztéseket a kormányhivatal megfelelő szakértelemmel és gyors ügyintézéssel tudta támogatni. Dr. Sifter Rózsa a koronavírus-járvány során végzett munkáról is szólt, kiemelve: a kormányhivatali dolgozók a megye kórházaival és a 144 háziorvosi praxissal együttműködve rendkívül sokat tettek a járvány terjedésének lassítása érdekében.

- A megyei önkormányzat legjelentősebb feladata továbbra is a területfejlesztés koordinálása, mely kibővült feladat- és hatáskörrel folytatja a 2021-ben megkezdett tevékenységeit - tájékoztatott Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. Rámutatott, hogy a megyei önkormányzat az országban elsőként bonyolította le- 22 résztvevővel - a falu- és tanyagondnoki képzést, de folytatják a zalai kábítószerügyi egyeztető fórumok munkájának koordinálását is, amelyhez kapcsolódóan az új pályázatot már benyújtották. Dr. Pál Attila kiemelte: A Zala megyei TOP forráskeret 2022-ben 55,9 milliárd lesz, amely magában foglalja a megyei jogú városok forráskereteit is, mindemellett a Magyar Falu Programban 4,5 milliárd forint összegben 409 támogatási szerződést is aláírtak.

- Tavaly Zalaegerszeg önkormányzata az országgyűlési képviselővel és a kormánnyal együttműködve olyan városépítő munkát hajtott végre, amelyre évtizedek óta nem volt példa - fogalmazott értékelésében Balaicz Zoltán, a város polgármestere. Egyúttal kijelentette, mindent elkövet annak érdekében, hogy a következő négy évben is Vigh Lászlóval tudjanak együttműködni, ami a megkezdett munka folytatásának egyik alapköve. Balaicz Zoltán kiemelte: jelenleg 2,8 százalék a regisztrált álláskeresők aránya Zalaegerszegen, melyet a következő időszak fejlesztései révén megvalósuló 1500 új munkahely nagymértékben csökkent majd.