Felére esett a kikapcsolások száma öt év alatt – hangzott el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Zala Megyei Kormányhivatal közös sajtótájékoztatóján, amelyen a témával kapcsolatos idei tájékoztató kiadványokat is bemutatták.

Míg 2013-ban az országban 34 ezer fogyasztási helyet kapcsoltak ki az áramszolgáltatók, addig 2018-ban alig 16 ezret – derült ki a két hivatal augusztus 12-én, Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján. Földgázszolgáltatás tekintetében 2013-ban 72 ezer, 2018-ban viszont csupán 28 ezer kikapcsolást kezdeményeztek, többnyire rendezetlen közműtartozás miatt; továbbá távhőszolgáltatást illetően a több mint 7 ezer kikapcsolás tavaly 4500-ra csökkent.

A tendencia részben annak a tájékoztató tevékenységnek is köszönhető, amelynek során a közmű-szabályozási hivatal a fogyasztók tudatosságának növelése érdekében „Panasz van? Segítünk!” címmel minden évben kiadványokat juttat el a kormányhivatalokon keresztül a lakossághoz. Ezúttal a közműszolgáltatás ki- és visszakapcsolásának szabályairól és a társasházak közműszolgáltatási szabályairól szóló új kiadványaikat mutatta be a szervezet.

Rendszeres és eredményes a fogyasztóvédelmi hatóság és a közmű-szabályozási hivatal közötti együttműködés, hisz közös célunk a fogyasztói tudatosság fokozása – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Molnár Sándor, a Zala Megyei Kormányhivatal illetékes szakembere.

Ennek az együttműködésnek az eredménye az a két új tájékoztató kiadvány, amely a sorozat hetedik és nyolcadik füzeteként jelent meg a közelmúltban, „Kerülje a kikapcsolást!”, valamint „Társasházban él? Erről tudnia kell!” címmel – tájékoztatott Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

A két témáról dr. Nemeshegyi Benjámin, a közmű-szabályozási hivatal szakmai tanácsadója tartott tájékoztatást. A szakember részletesen ismertette a visszakapcsolások szabályait és menetét, valamint a társasházak közműszolgáltatási szabályait. A kiadványok a napokban elérhetővé válnak a Zala Megyei Kormányhivatal kormányablakaiban is.