Május utolsó vasárnapja a magyar hősök és áldozatok emlékünnepe. Ezen a napon azokra a katonákra és civilekre emlékezünk, akik az életüket áldozták Magyarországért.

Zalaegerszegen minden évben a Hősök kertjében gyűlnek össze az ünneplők, hogy leróják kegyeletüket a háborús hősök és áldozatok előtt.

Balaicz Zoltán beszédében az első világháború korát idézte fel a hősökről való megemlékezést először elrendelő 1917-es törvény idejéből kiindulva. Zalaegerszeg polgármestere hangsúlyozta, hogy a valódi eszményekért, mint amilyen a nemzet szabadsága, történelmi kortól függetlenül mindig van értelme küzdeni. Hős az, akinek az életét, a tetteit legkevésbé sem a külső körülmények, hanem a saját szabad akarata határozza meg – mondta. És hős az is, aki a személyes érdekeit, még a saját életét is képes a közösség céljának eléréséért háttérbe szorítani – tette hozzá, majd megemlékezett a második világháború katonáiról is.

Az ünnepség záró momentumaként Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Héder Miklós főigazgató, Balaicz Zoltán polgármester, Gecse Péter és Vadvári Tibor alpolgármesterek, valamint további helyi szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit a két világháborús emlékműnél.