Módosulnak a Vállalkozások munkaerő támogatása program igénybevételének feltételei, amelyre a kérelmek június 1-től nyújthatók be. A Nyári diákmunka 2021. elnevezésű központi munkaerőpiaci program keretén belül június 15. és augusztus 31. között jelentkezhetnek nyári diákmunkára a megyében élő diákok és azok a munkáltatók, akik élni kívánnak a foglalkoztatás lehetőségével.

A kormány újabb intézkedésekkel kívánja segíteni az álláskeresőket, ezért a Vállalkozások munkaerő támogatása programot kibővíti és azok a munkaadók is részesülhetnek vissza nem térítendő támogatásban – a 25 év alatti álláskeresők foglakoztatásán kívül -, akik legalább 1 hónapja regisztrált álláskeresővel létesítenek munkaviszonyt. A támogatás folyósítási időszaka az eddigi öt hónapról fél évre hosszabbodik meg, mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség 50%-a, de legfeljebb 100 ezer Ft havonta teljes munkaidős foglalkoztatás esetén.

A kormányzati segítségnyújtás másik fontos pillére a Nyári diákmunka 2021. program, amely a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok részére kívánja elősegíteni a munkához jutást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a program keretén belül Veszprém megyében csaknem 120 millió Ft-ot biztosít, ezen összeg legalább 950 diák nyári foglalkoztatását teszi lehetővé.

A diákok az önkormányzati munka és a mezőgazdaság, valamint a turizmus-vendéglátás területén vállalható munka közül választhatnak. Az első esetben a támogatható munkáltató területi-, települési önkormányzat vagy egyházi jogi személy lehet. Kizárólag a diákok munkabére kerül megfizetésre teljes mértékben. A támogatás legfeljebb 2 hónapra igényelhető, maximum napi 6 órás foglalkoztatás esetén lehet kérelmezni.

A megyében kiemelten fontos turizmus-vendéglátás ágazat, valamint mezőgazdaság területén támogatott diákmunka végzése esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. A munkabér 75%-a kerül megtérítésre. Ebben az esetben is 2 hónap a maximálisan igénybe vehető időtartam.

A nyári diákmunka esetén a 2021. július 1. – augusztus 31. közötti időszakban kezdődő és befejeződő foglalkoztatásra lehet kötelezettséget vállalni.

A támogatásokat kérelmezők a lakóhely szerint illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályain jelentkezhetnek: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/veszprem/hirek/jarasi-hivatalok