Vámos Zoltán főispán az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Sárváron és Szentgotthárdon mondott ünnepi beszédet.

Az önkormányzat a hozzátartozókkal közösen a Soproni úti köztemetőben megkoszorúzta a sárvári 56-os mártírok sírjait, majd a megemlékezés a Zeneháza színháztermében folytatódott.

Ünnepi beszédében Vámos Zoltán főispán kiemelte: „A 66-ik évfordulóra emlékezünk, de mindössze a 33-ik alkalommal. Apáink és nagyapáink megfizették a mi szabadságunk árát. Tartsunk önvizsgálatot, hogy mi képesek és hajlandóak vagyunk e megváltani gyermekeink és unokáink szabadságát. Mert illúzió azt gondolnunk, hogy mi megúszhatjuk az áldozatvállalást. Még akkor is, ha a modern kor más típusú áldozatokat követel tőlünk. Helytállást egy folyamatosan értéktelenedő világrendben, elviselni járványokat, gazdasági válságokat, energiakrízist” - emelte ki a főispán.

„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. És valóban - akkor maradhatunk szabadok, ha nem félünk az előttünk álló vészterhes időktől, hiszen évezredes kultúránk és annak európai, keresztény bölcsője rég nem látott kihívásokkal szembesül” – zárta gondolatait Vámos Zoltán.

A megemlékezésen ünnepi műsort adtak a Tinódi Gimnázium diákjai, ezt követően megkoszorúzták a Szent László templom falánál Abai Imre sárvári mártírplébános emléktábláját.

Szentgotthárdon a Nagyboldogasszony templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődött az ünnepség. A Hősi emlékműnél tartotta meg 56-os megemlékező beszédét Vámos Zoltán főispán.

„Szentgotthárdon nem kellett senkinek magyarázni, hogy mi és miért történik 1956. október 23-án Budapesten. A Kaszagyár és a Selyemgyár korabeli dolgozói egy akarattal formálták a reményt cselekvéssé és gondolkodás nélkül indultak a szovjet hősi emlékmű ledöntésére, amely a kommunista önkényt testesítette meg a településen. Tudták mit jelent a szabadság és az elnyomás közötti különbség, hiszen elég volt csak pár száz méterrel nyugatabbra tekinteni” - hangsúlyozta Vámos Zoltán.

Hozzátette: „Az előttünk álló időszak komoly kihívásokat tartogat számunkra, a mai kor emberét is próbára teszik. Próbára teszik, hogy képesek vagyunk e megőrizni azokat az értékeket, amelyeket történelmi múltunk tanított nekünk, hogy képesek vagyunk e méltó módon továbbadni azokat, őrizni és hirdetni magyar sorsunk tanulságait, hogy abból együtt közösen jövőt faraghassunk. Ebben a kitartásban és hitben szilárd horgonyunk 56 öröksége. Nagy Imre, Mindszenty József és a pesti srácok példája. Magyarország legnyugatibb városának mai állapota igazolja, hogy a következetes kitartás, az állhatatos küzdelem a szülőföldön boldogulás záloga” - zárta ünnepi beszédét Vas megye főispánja.

A rendezvényen a Pannon Kapu Kulturális Egyesület színjátszóköre Emlékek címmel adta elő mini színdarabját, mellyel méltóan emlékeztek az 1956-os eseményekre.