Vas vármegyében 9 településen, 16 tagban mintegy 273 hektár újabb állami földterület kerülhet a gazdálkodókhoz 2023 július 03-06. között. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását segíti.

A kormány által 2015-ben meghirdetett „Földet a gazdáknak!” program folytatásaként, országosan újabb mintegy 22 ezer hektár föld kerülhet a gazdálkodókhoz, több ütemben.

Az első ütemben 12 ezer hektár elsősorban szántó, rét és legelő művelési ágú területet vehetnek meg a gazdák. A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) nyilvános árverés keretében a Magyar Állam tulajdonába és a Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó 10 hektár térmértéket meghaladó földrészleteket értékesíti.

Az árverési hirdetmények kifüggesztése 2023. május 19. péntektől a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) honlapján (https://nfk.gov.hu/arveresek) érhető el. Az árverések időpontjáról és helyszíneiről a hirdetmények adnak pontos tájékoztatást.

Az árverések lebonyolítására országosan 2023. június 22. és 2023 július 14. napja között kerül sor. Az árveréseket az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bonyolítják le az NFK képviselői és közjegyzők jelenlétében.

Vas vármegyében – Celldömölk, Pápoc, Kerkáskápolna, Káld, Nick, Gérce, Szentgotthárd, Sárvár és Uraiújfalu közigazgatási területén – mintegy 273 hektárra licitálhatnak a gazdálkodók.

Az árveréseket a vármegyében 2023. július 04-én és 06-án, minden nap 8:00 órai kezdettel a Vas Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály 9700 Szombathely, Welther Károly u. 3. szám alatt rendezik meg.

A licitálásra regisztrálni az árverést megelőző munkanapon, azaz 2023. július 03. és 05. napján 8:00-12:00 óra között ugyanitt lehet.

A vármegyében árverésre kijelölt földek adatait, valamint a regisztráció illetve az árverés időpontját, helyszínét tartalmazó árverési hirdetményeket a kapcsolódó anyagok között megtekintheti.