Az idén 175 éves Magyar Honvédség a jeles évforduló alkalmából egy igazán izgalmas kihívást hívott életre. Várják azon bátor jelentkezőket, akik április 7-éig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – vállalják, hogy maximum 4 fős csapatokban lefutnak 175 kilométert. Szombathelyen a Csónakázó-tó körül teljesítették a távot.

A Csónakázó-tónál a futás hajnali három órakor kezdődött, kedden délelőtt Vámos Zoltán főispán, dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára, dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Nyima Tamás bv. dandártábornok, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egy rövid szakasz erejéig csatlakozott a Magyar Honvédség születésnapi kihívásához.

A Magyar Honvédség 175 éves, ez az alkalom kiváló arra, hogy tisztelegjünk nem csak az elmúlt 175, hanem az elmúlt 1100 év katonái előtt, és felhívjuk a figyelmet, hogy a honvédelem fontos ügyünk, és hogy a magyar emberek büszkék lehetnek a katonáikra - emelte ki a helyszínen Vámos Zoltán főispán.

Fotó: Berkes Szabina/Kabinet

A kihívás a február 10-ei indulása óta már-már önálló életre kelt. Az elmúlt hetekben a távot rendhagyó módon teljesíteni akarók is jelezték, elfogadják a kihívást. Vannak, akik leevezik, leússzák, illetve olyanok is akadnak, akik lóháton vágnak bele a 175 kilométerekbe.