Személyesen is meggyőződött a Paksi Atomerőmű biztonságosságáról dr. Horváth Kálmán, a Tolna Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki elismerően nyilatkozott a létesítményben szerzett tapasztalatairól.

A Paksi Atomerőmű kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a környezetében élők folyamatosan információt kapjanak a létesítmény működéséről, az erőműben végzett aktuális munkákról, a termelés biztonságosságáról. A Tolna Megyei Kormányhivatal megalakulása óta figyelemmel kíséri az atomerőmű tevékenységét, ezzel is biztosítva az erőmű tevékenysége feletti hatósági kontrollt, és azt, hogy a térség településeinek polgárai első kézből kapjanak tájékoztatást az atomerőműben elvégzett feladatokról és a szükséges fejlesztésekről. A kormányhivatal képviselői számára Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója mutatta be az aktuálisan folyó munkálatokat.

„Jelenleg az üzemidő-hosszabbítás a legátfogóbb feladatunk. A 1. blokk esetében már megkaptuk a további 20 éves működéshez szükséges engedélyeket, a 2. blokk esetében pedig az elmúlt hónapokban nyújtottuk be a kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Most azon dolgozunk, hogy amikor a másik két blokk esetében is benyújtjuk az üzemidő-hosszabbításhoz szükséges dokumentumokat, azok mindenben megfeleljenek a szigorú, a biztonság elsődlegességét szem előtt tartó követelményeknek. Mindez már csak azért is nagyon fontos, mert a blokkok továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzből egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 megawatt termelő kapacitást létesíteni az országban. Nagyon fontosnak tartom, hogy az állami és közigazgatási szervezetek vezetői – a hatósági eljárásokon túlmenően - rendszeresen érdeklődnek a nálunk zajló tevékenység iránt, mi pedig örömmel teszünk eleget a társadalom részéről megnyilvánuló ilyen kéréseknek. A Paksi Atomerőmű szigorúan szabályozott, a legkorszerűbb tudományos ismeretek alapján végzett tevékenységét bárki megismerheti, aki felkeres minket.” – mondta Hamvas István vezérigazgató.

„Tolna megye lakossága érthető okokból nagy érdeklődést mutat minden, az atomerőművel kapcsolatos információ iránt. Szükségesnek tartom, hogy időről időre személyesen is meggyőződjünk az erőműben zajló munkák eredményességéről, aminek köszönhetően folyamatosan fenntartható az erőmű és környezetének biztonsága. Fontos tartom hangsúlyozni azt is, hogy az atomenergia használata nem jár környezetszennyező kibocsátással,így Tolna megye legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője nagy mértékben hozzájárul hazánk levegőtisztaságához. Magyarországon a Paksi Atomerőmű jelenti az ellátásbiztonság alappillérét a villamos energia területén, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a magyar lakosság tudja és megbecsüli ezt.”– foglalta össze tapasztalatait dr. Horváth Kálmán, a Tolna Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.