A héten fejeződik be az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba, így a jövő héten már a megye egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina. A kormány az idei évben a kockázati csoportba tartozók védőoltásához biztosítja térítésmentesen az oltóanyagot a megfelelő mennyiségben. Az influenza elleni védekezés, a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás!

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem kialakítása, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenza-fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi-, szív-érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről-évre meg kell ismételni. A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

Az influenza elleni vakcina beadatása azoknak is javasolt, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi rendelvényre a gyógyszertárban megvásárolható.

Tegyen önmaga és családja egészségének védelméért és igényelje az oltást háziorvosánál!