2011. március 15-től a Kormányablakokban is beadhatják egyszerűsített honosítási kérelmeiket a kettős állampolgárságot kérelmezők.

Ennek kapcsán Tőkés László az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke tett látogatást 2011. április 01-én délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányablakban.

Az elnököt Dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott fogadta, majd megmutatta neki az ügyfélszolgálatot, és elmondta, hogy az első honosítási kérelmet Veres Kupán Enikő a Szatmár Megyei Demokrácia Központ vezetője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár Megyei szervezetének elnöke és családja adta be Nyíregyházán.

Tőkés László elmondta: azért érkezett Nyíregyházára, hogy az állampolgárság ügyében nemzetpolitikai szempontból jelképesen is kezet fogjon Dr. Vinnai Győzővel és a Partiumi Egyetem ügyében egyeztetéseket folytasson a Nyíregyházi Főiskolán.

A püspök azt hangsúlyozta, hogy hosszú ideig hálátlan dolog volt magyarnak lenni, most azonban hosszú idő után itt az ideje, hogy valamennyi magyar ember vállalja önazonosságát, és visszatérjenek nemzetünkhöz a kallódó magyarok.

A nemzet összefogására jó alkalmat ad az európai parlament alelnöke szerint az idei népszámlálás, amelyet az  utódállamokban is megtartanak, illetve e tekintetben rendkívül fontos a kettős  állampolgárság felvétele.

Saját élményeiről is beszámolt, elmondta könnyeivel küzdött, amikor március 14-én letette az állampolgársági esküt, és akkor élte át igazán, hogy most állt helyre egy közel 100 éve megszakadt folytonosság, amire még nem is ébredt rá mindenki mit is jelent.

Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott elmondta, felvették a kapcsolatot a Megyei Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal ahol szintén be lehet nyújtani a kérelmeket. Hozzátette, hogy itt Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében erkölcsi kötelességünk ezeket az állampolgársági kérelmeket befogadni, és minden segítséget megadni a határon túli magyaroknak.  Végre nemcsak lélekben, de jogokban is egy nemzetté váltunk, és magyarnak lenni tényleg jó, mert a magyar nyelv, a magyar identitástudat csak a miénk mi itt vagyunk otthon a Kárpát-medencében.