A már megszokott módon, a Húsvét előkészületeire idén is fokozottan odafigyelnek a hatóságok, aminek érdekében egész április hónapban fokozott ellenőrzésekre lehet számítani a kereskedelmi és szolgáltató szektorban.

„Az akcióra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinek és az adóhatóság ellenőreinek együttműködésével kerül sor. Ilyenkor ugyanis megszaporodnak az élelmiszereket illegálisan előállító, illetve forgalmazó vállalkozások.” - derül ki a Kormányhivatal és a NAV közös sajtóközleményéből.

Az ellenőrzések éppen emiatt kettős célt szolgálnak. Egyrészről a fogyasztók védelme érdekében igyekeznek visszaszorítani a kontrollálatlan termékek piacra kerülését, hiszen ezek többnyire jelentős közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatokat hordoznak.

Másik részről pedig igyekeznek meggátolni, hogy az adózást elkerülő, vagy éppen illegálisan működő vállalkozások minél nagyobb részt hasítsanak ki az ilyenkor megnövekedett forgalomból, jelentős kárt okozva a bejelentett, tisztességesen adózó vállalkozásoknak és a költségvetésnek egyaránt.

Az ellenőrökre fokozottan lehet számítani azokon a helyeken, ahol ezek a termékek rendszeresen felbukkannak, különös tekintettel a piacokra, közterületekre. De a hatóságok kicserélik információikat a különböző zugvágóhidakról, feketén működő üzemekről is, ahol koncentrált fellépést terveznek.