Az Euroadvance Közgazdasági Tanácsadó Kft. szervezésében február 17.-én közel 100 fő vett részt az Új Széchenyi Tervet bemutató konferencián.

A konferencia első részében Dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott tartott előadást, melyben hangsúlyozta a kormány új gazdaságpolitikáját és az Új Széchenyi Tervben rejlő lehetőségeket a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Beszámolt a jelenlévőknek arról is, hogy Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár február 16-án bejelentette a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatását. Kiemelte a pályázati lehetőségek fontosságát, mivel a munkanélküliségi ráta Kelet-Magyarországon elmarad az országos átlagtól.

A nap további felében az érdeklődők megismerkedhettek a PRIMOM Vállalkozási Központ mikrohitel lehetőségeivel és az Euroadvance Kft. országos partnere, a Budapest Bank Zrt. által közvetített kedvezményes hitelkonstrukciókkal.  A jelenlévők érdeklődését leginkább az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségei keltették fel. A legkedveltebb konstrukciók az eszközbeszerzési (40%-os támogatás), a munkahelyi képzési (85-100%-os támogatás), az energetikai (50-60%-os támogatás) és az innovációs fejlesztések (65 %-os támogatás) voltak.

Az energetikai fejlesztések esetében az önkormányzatok a tavalyi évhez képest jóval kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak, a támogatási arány az ő esetükben 85 %. Külön téma volt, hogy az Euroadvance Kft. a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt.-vel együttműködési megállapodást kötött fejlesztési tőke közvetítésére, melynek célja az eredményesen működő és fejlődésre képes kis- és középvállalkozások versenyhelyzetének tőkebefektetéssel történő javítása.

Az érdeklődő vállalkozók késői délutánig egyeztettek az előadókkal, Nyíregyháza vezető nyelviskolájával és a villamos energia auditok területén jártas képviselővel a bemutatott pályázati lehetőségekről. Az előadók ígéretet tettek arra, hogy az Új Széchenyi Terv második fordulójának kihirdetése (várhatóan április 15.) után újabb tájékoztató napot tartanak a megye vállalkozói számára.