Lélekmadár – Tisztelet Kallós Zoltán emlékének címmel Szekeres Erzsébet textilművész alkotásaiból nyílt kiállítás január 24-én 16 órakor a Kormányhivatal Galériában. Az újév első kiállítását a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezte a Somogy Megyei Kormányhivatal.

Az aprólékos műgonddal készített textil faliképek az alkotó gödöllői műterméből érkeztek Kaposvárra, hogy ráirányítsák a figyelmet gazdag népművészeti múltunkra, megidézve a kétszeres Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutató és népzenegyűjtő, a három éve elhunyt Kallós Zoltán életművét.

Szekeres Erzsébetnek, a Magyar Örökség és Pro Cultura Christiana díjas textilművésznek, Gödöllő díszpolgárának a szakrális és népi motívumkincset oly nagy előszeretettel megjelenítő, aprólékos műgonddal készített munkáival a közelmúltban találkozhattunk már a kaposvári Klebelsberg Kunó Középiskolai Kollégiumban, illetve a Szent Margit-templomban.

Kézzel varrott, gyapjú, selyem és fémszállal megálmodott, porcelán- és üveggyönggyel készített textilképei varázsos világba vezetnek el bennünket. Oda, ahol megpihenni jó, ahol érték a tiszta a szó, ahol katartikus erővel szól a dal, ahol minden ágnak-levélnek, fának, madárnak megvan a maga szimbolikája és üzenete. Ahol gazdagodik és erősödik a lélek.

A kiállítást Lőrincz Sándor galériavezető ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A Kaposvár néhai meseíró díszpolgárának, a Kossuth-díjas Fésűs Éva kötetinek illusztrátoraként is ismert textilművész kiállítása február végéig várja az érdeklődőket.