A hivatal illetékességi területén működő 95 roma nemzetiségi önkormányzat elnökeinek kérését közvetítve szervezte meg a szakmai konferenciát a kormányhivatal hogy ezzel nyújtson segítséget az önkormányzati képviselők munkájához.

A Kormányhivatal a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletével azonos módon és tartalommal végzi a nemzetiségi önkormányzatok törvényességi felügyeletét. A mai képzésen ennek a munkának a tapasztalatairól is tájékoztatást fognak kapni – mondta el köszöntőjében dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Bogdán Imre, a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke megköszönte a kormányhivatalnak a képzési lehetőséget és a közös együttműködést.

A képzésen a képviselők a nemzetiségi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokról, jogállásáról, a nemzetiségi önkormányzatok együttműködéséről önkormányzati szervekkel, működéséről, a nemzetiségi önkormányzati képviselő jogairól és kötelezettségeiről, a képviselői megbízatás megszűnési eseteiről, az elnök jogosítványairól, a méltatlanság szabályairól, a köztartozásmentes adózói adatbázisról, a nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásáról hallhatnak előadást.