Dr. Pintér Sándor belügyminiszter „Rendkívüli helytállásért” érdemjeleket és okleveleket adományozott azoknak a Somogy megyei katasztrófavédelmi dolgozóknak, hivatásos és önkéntes tűzoltóknak, akik részt vettek a 2010. október 4-én Kolontáron történt vörösiszap-katasztrófánál a mentésben, a kárelhárításban és az újjáépítésben.

Magyarország eddigi legnagyobb, igen súlyos ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája után a mentés azonnal megindult. Somogy megyéből katasztrófavédelmi szakemberek, önkéntes (Balatonboglár, Böhönye, Csurgó) és hivatásos (Barcs, Kaposvár, Marcali, Nagyatád, Siófok) tűzoltóságok munkatársai 789 napot dolgoztak Kolontáron és Devecserben. A védekezés és helyreállítás koordinálásában az igazgatóságról további 28 személy kéthetes váltásban dolgozott 6 hónapig. A katasztrófát követően soha nem tapasztalt lakossági összefogás jött létre az országban - így Somogyban is - a kolontáriak, devecseriek megsegítésére. A megyében közel száz szervezet, magánszemély ajánlott fel adományokat, amelyeket a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinált.

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából a belügyminiszter „Rendkívüli helytállásért” érdemjeleket és okleveleket adományozott 185 somogyi tűzoltónak, amit Heizler György tű.ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Juhász Tibor kormánymegbízott közösen adott át a mentésben, kárelhárításban résztvevő dolgozóknak.