A gyorsabb, hatékonyabb ügyintézés érdekében 2011. március 16-ától a Kormányablakokban is lehetőség nyílik az egyszerűsített honosítási eljárás kezdeményezésére.

Jövő szerdától a honosításra vonatkozó kérelmet a magyar anyakönyvi hivatalokban, a külképviseleteken és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalok megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáin túl az ország 29 pontján - Somogy megyében a kaposvári Megyeháza földszintjén (7400, Kaposvár, Csokonai u. 3.) - az állampolgári igényekhez igazított nyitvatartási idővel (8-20.00 óráig) működő kormányablakoknál is lehet igényelni. 

A 2011. január 3-ától kezdeményezhető egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságot igényelhet az, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását és igazolja magyar nyelvtudását, feltéve, hogy a magyar jog szerint büntetlen előéletű és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, továbbá, hogy honosítása nem sérti Magyarország köz- és nemzetbiztonságát.