Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett látogatást ma Kaposváron, ahol két alapkőletételen is részt vett.

Mától Kaposváron épül Magyarország történetének legnagyobb török vállalati beruházása, hiszen a Sisecam csoport Kaposváron hozza létre az első európai üvegcsomagoló anyagüzemét, ami 330 új munkahelyet teremt majd a városban. A 85 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 14 milliárd forintos támogatást biztosít – emelte ki a külügyminiszter.

A másik fontos beruházás a KOMETA 99 Zrt. 31 milliárdos bővítése, új hűtőház, szeletelő, tároló és csomagolóüzem jön létre, amely 280 új munkahelyet biztosít majd Kaposváron. A tervek szerint a kapacitás így akár 100 ezer tonna is lehet, a vágások száma pedig meghaladhatja akár az évi 900 ezret is, mindez pedig a sertéshús feldolgozóiparunkat európai szinten is fellendíti.

Az alapkőletételek után az átadások Csurgón folytatódtak. A Csurgói Ipari Park Kft. pályázatot nyújtott be a Terület - és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-1.1.1-15 kódszámú Ipari parkok, iparterületek fejlesztése tárgyú felhívásra, amely alapján 450 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyet Szijjártó Péter jelentett be a mai eseményen.

A projekt keretében Csurgó külterületén, egy több mint 8 hektárnyi önkormányzati tulajdonú, bérbe adható, új zöldmezős ipari terület került létrehozásra. A beruházás során kiépítésre került a területet kiszolgáló belső út, kerékpárút, valamint a teljes közműhálózat - áram, gáz, víz, szennyvíz és távközlés kialakításával-, és egy vagyonvédelmet szolgáló rendszer is. A terület a Csurgó-Gyékényes közútra csomóponti csatlakozás kiépítésével vált egyszerűen megközelíthetővé.

A fejlesztés eredményeként, olyan gazdasági terület jött létre, mely alkalmas arra, hogy a szolgáltató-gyártó gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások betelepülhessenek és új telephelyüket itt hozhassák létre.

A történelmi beruházások átadásán a Somogy Megyei Kormányhivatalt dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott képviselte.