A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára tett látogatást a Somogy Megyei Kormányhivatalnál. Dr. Szabó Erika Juhász Tibor kormánymegbízottal és dr. Neszményi Zsolt főigazgatóval közösen megtekintette a Kormányablakot is.

A megyei intézmények 2012 január elsejétől történő állami kézbe adására a korábbi időszakok sorozatos forráskivonásai miatt van szükség, amivel egy húsz évvel ezelőtt elhibázott döntést kell korrigálni, mondta el Dr. Szabó Erika államtitkár Kaposváron. Az állam nem adott a szocialista kormányok idején elegendő pénzt az intézmények működtetésére ezért kell a kialakult helyzetet korrigálni. A teljes adósságállománnyal együtt veszi vissza a feladatokat az állam, amivel biztosítja és garantálja is egyben a további biztonságos működést, hangsúlyozta a politikus. A közigazgatási átszervezés jól halad, és a Kormányablakok is beváltották eddig a hozzájuk fűzött reményeket. A közigazgatásért felelős államtitkár elbeszélgetett a Somogy Megyei Kormányablak munkatársaival és az egyablakos ügyintézés mielőbbi megvalósulását szorgalmazta. A kormányhivatal ügyfélszolgálatánál tett látogatása során megtekintette az Alaptörvény asztalát, majd vezetői értekezletet tartott

A Somogy Megyei Kormányablakban 2011. első 11 hónapjában összesen 3763 ügyfél fordult meg. Az ügyfelek összesen 3775 ügyet intéztek, a leggyakrabban intézett ügykörbe tartozó ügyek: ügyfélkapu létesítés, utazási költségtérítés, családi pótlék igénylés, GYES igénylés. Az ide forduló az állampolgárok egyértelműen pozitív visszajelzéseket kaptak, dolgavégezetlenül ügyfél nem távozott. Az önkéntes alapon készülő települési statisztika értelmében a somogyi ügyfelek kb. 1/5-e vidéki, 4/5-e pedig kaposvári lakos.