A természetvédelmi osztály nemzetközi egyezmény keretében követi folyamatosan nyomon a hüllők életútját.

A teknősök haspáncéljának mintái az egyedek határozó bélyegei, amelyeket 30 napos kortól fotóznak egészen addig, amíg a haspáncél nem éri el a 10 cm-t. Ezután csippel kell megjelölni az egyedeket, majd hat hónaponként kell újra fotózni a nyomon követhetőség miatt.

A washingtoni egyezmény a vadon élő növények és állatok egyedeivel folytatott nemzetközi kereskedelem során védi azok fennmaradását, amely mintegy harminchatezer állat- és növényfaj kereskedelmét szabályozza hatékonyan.

Tarnai Richárd főispán a védett állat- és növényfajok védelme kapcsán emelte ki a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai által végzett munka fontosságát. Magyarországnak hármas szerepe van az Egyezmény végrehajtásában. Az ország területén átmenő tranzitszállítmányok ellenőrzése, illetve az illegális eredetű példányok kiszűrése mellett a hazai felvevőpiac, valamint a hazai fajok nemzetközi kereskedelemben való nyomon követése és jogellenes forgalomba hozatalának megakadályozása egyaránt kiemelt feladat.

Takács Gábor természetvédelmi szakügyintéző görög, szegélyes, egyiptomi, valamint párduc teknős, összesen 307 példány mintázatát rögzítette digitálisan.