Szent Miklós napján új óvodájuk megszentelését ünnepelte a dunakeszi görögkatolikus közösség. A templom és a parókia szomszédságában 75 férőhelyes óvoda épült, melyet Kocsis Fülöp érsek-metropolita szentelt fel. Az eseményen köszöntőt mondott Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.

Rekordidő alatt épült fel Dunakeszin az új, emeletes óvoda: 2019 őszén készültek a tervek, a kivitelezési munkálatok 2020 szeptemberében indultak, 2021 szeptemberében pedig már két csoport kezdhette meg a nevelési évet. Az épület alsó szintjén a csoportszobák, az emeleten tornaterem és fejlesztőszobák kaptak helyet. Az intézmény védőszentjének napján pedig már a felszentelés szertartására gyűltek össze az egyházközösség tagjai.

Az ünnepi alkalomból Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája és Varga Lajos váci segédpüspök celebrált Isteni Szent Liturgiát.

Az ünneplés az óvoda tornatermében folytatódott. Tószegi Veronika, a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda vezetője köszöntötte a vendégeket.

Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője visszaemlékezett a kezdetekre. „Néhány éve még nem volt itt semmi, sorban kinőtt a templom, parókia és most az óvoda. Egy óvoda építése a gyerekeinkről és a jövőről szól. Munkát ölünk bele abba, hogy felépüljenek a falak, erős falak, mert értékalapra épülnek. Nekünk is ez az értékalap ad erőt, hogy nevelni tudjuk gyerekeinket, hogy tovább tudjunk építeni.”

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a „Miért jó idejárni?” – kérdésre igyekezett beszédében válaszolni: a család mellett a gyerekekben itt erősödhet meg, hogy mi a jó. Szent Miklós ünnepén arra hívta fel a figyelmet, ha mindenki megtalálja a feladatát és a helyét, akkor lesz jó a világ. A myrai szent a magyar kormánynak is példakép, ezt mutatja az a sok-sok intézkedés, mely a családokat támogatja.

Szabó József egyházügyi tanácsnok mint régi dunakeszi lakos arról a gyarapodásról beszélt, amit a város és a görögkatolikusság itt megért. A görögkatolikus közösség hozzájárul Dunakeszi egyházi, társadalmi és kulturális életének gazdagodásához.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke elmondta, fenntartásukban már ötezer gyerek tanul, az óvodások száma ötszáz. Dicsérte az összefogást, hogy részük lehet a kormányzat egyházi óvodafejlesztés programjában, melynek keretében négy óvoda épül a főváros, négy pedig Debrecen környékén.