Államtudományi mesterszakos hallgatók vendégeskedtek a Vármegyeházán.

Az állami működés szinte minden területén és szintjén dolgozhatnak azok, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományi mesterképzési szakjára jelentkeznek és diplomát szereznek. Az államtudományi doktori címmel is járó osztatlan képzés az egyetlen hazánkban, amely az állami tisztviselői rendszerben közvetlen képesítést ad vezetői beosztásra.

Az öt éves időtartamú, nappali és levelező munkarendű képzés elsősorban államtudománnyal foglalkozik, de jog-, gazdaság- és politikatudományi, valamint infokommunikációs ismereteket is nyújt. Az oktatás során külön figyelem irányul a gyakorlati ismeretek elsajátításra, ennek keretében látogathattak el a hallgatók a Pest Megyei Kormányhivatalhoz.

Tarnai Richárd a főispáni cím kapcsán felidézte annak Szent István-i alapítását, amelyet a tanácsrendszer bevezetésével töröltek el a kommunisták, majd állított vissza a kormányzat idéntől a 950 éves történelmi hagyomány jegyében. A kormányhivatal vezetője ezt követően beszélt a 2011-től működő igazgatási struktúra főbb elemeiről.

Az egyes szakterületek általános működéséről Iróczki Lénárd főosztályvezető, a járásokról Nyikos Tamás hivatalvezető tartott előadást a diákoknak, akik a program zárásaként a Vármegyeháza főbb nevezetességeit is megtekinthették.