Segíteni igazán csak tettekkel lehet – hangoztatta Varga Judit igazságügyi miniszter január 10-én Érden, az új áldozatsegítő pont átadásán. A sajtótájékoztatón részt vett Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott is.

Varga Judit kiemelte: a kormány fontos feladatának tekinti a bűncselekmények, illetve a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai által elszenvedett társadalmi, erkölcsi, anyagi károk és érzelmi sérülések enyhítését. Ennek érdekében az igazságügyi tárca és a Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság a hatékonyabb áldozatvédelem segítésére együttműködési megállapodást írt alá. A dokumentumban foglaltak eredménye a helyi rendőrség épületében az áldozatsegítő pont életre hívása – tette hozzá.

A miniszter kitért arra: már kilenc megyében működik áldozatsegítő központ, és a most átadott érdin kívül Salgótarjánban hoztak létre áldozatsegítő pontot a gyorsabb ügyintézés érdekében. Az áldozatsegítés nagy hozzáértést igénylő komplex tevékenység, kormányhivatalok, rendőri szervek, egyházak, civil szervezetek együttműködését igényli, hogy a sértettek mielőbb megfelelő, testre szabott segítséghez juthassanak – mondta Varga Judit.

Közölte: a kormány célja, hogy 2025-re valamennyi megyeszékhelyen működjön áldozatsegítő központ.  Az elmúlt évben 18 ezer állampolgár panaszait orvosolták az áldozatsegítő központokban - jelezte a miniszter.  Arról is szólt, hogy külön áldozatsegítő telefonvonal is az állampolgárok rendelkezésére áll, amelyet a 06-80-225-225-ös számon lehet elérni.

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy külön érzékenyítő tréningeket szerveznek a rendőröknek. Ennek a képzésnek az a célja, hogy a krízishelyzetbe került áldozatok minél rövidebb időn belül hozzájuthassanak a segítséghez – fűzte hozzá. A főkapitány-helyettes sikeresnek nevezte a nyomozók és az áldozatsegítők közötti együttműködést.

Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja elmondta, hogy tizenhárom olyan kapitányság van Pest megyében, ahol a kormányhivatal munkatársai, mint áldozatsegítők folyamatosan jelen vannak és segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló embereknek. Ezt a folyamatot segíti és erősíti az érdi Áldozatsegítő Pont is, amely a kormányhivatal szolgálatával együttműködve remélhetőleg hatékony segítséget tud nyújtani a bajbajutottaknak.