Újszerű módon, intézményrendszeren kívüli megközelítésben vizsgálták a gyermek- és ifjúságvédelem területén dolgozó szervek tevékenységét a Pest Megyei Kormányhivatal konferenciáján.

Tarnai Richárd főispán a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, céljuk annak bemutatása, hogy a mindennapokban milyen módon járnak el az állami szervek a hatályos jogszabályoknak megfelelően, amikor a kiskorúakat védik.

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője két olyan ügyet – egy multinacionális cég üdítőreklámját és egy mesekönyvet – is megemlített, amelyekben hatáskör alapján, közérdekű bejelentések segítségével sikerült eredményesen eljárni.

Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára a jövőt jelentő gyermekek védelmében az állami szerepvállalás fontosságát emelte ki. Ez egyrészt a családtámogatás különböző formáit, másrészt a reklámtilalmakat és a piacfelügyeletet is magába foglaló preventív intézkedéseket, valamint a gyámhatóságok tevékenységét is jelenti.

Koller Edit, a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi főosztályvezetője elmondta, a fogyasztóvá vált gyermekek érdekében mindig az Alapörvény szellemében járnak el, amikor kollégáival a vállalkozások működésével összefüggésben lévő jogsértéseket vizsgálják.

A konferencia keretében Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a gyermekvédelmet érintő reklámokról, Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a gyermekeket és fiatalkorúkat érintő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról, Nagy László, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága általános elnökhelyettese a dohányzás és szerencsejáték népszerűsítésének visszaszorításáról, Eitmann Norbert, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője a fogyasztóvédelem gyermekeket és fiatalkorúakat fókuszba helyező jövőképéről beszélt előadásában.