A belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által közösen meghirdetett országos felhívásra összesen 22 település nyújtotta be pályázatát a területileg illetékes állami főépítészhez.

A zsűrik régiónként legfeljebb két pályázót juttathattak tovább országos szintre, kivéve, ha valamely régió nem élt a lehetőséggel. A meghirdetők célja, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák”, azokat a települési közösségeket, amelyek „A jövő nyomában” mottó szerint kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat.

A kétévente meghirdetésre kerülő pályázatra Pest Megyéből idén két település jelentkezett, a dr. Hajnóczi Péter állami főépítész által vezetett zsűri Újszilvást I. díjra, Budajenőt pedig II. díjra javasolta.

A pályázók végső sorrendjéről, besorolásáról a belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett, a két tárca, az állami főépítészek, a MUT és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből álló szakértői bizottság dönt 2011 decemberében.

A 2011 évi. Magyarországi Falumegújítási Díjak átadására 2012 tavaszán kerül majd sor a Baranya megyei Alsómocsoládon megrendezésre kerülő Falumegújítási Konferencián. A győztes képviseli hazánkat az Európai Falumegújítási Díj 2012 versenyen.

Az első bírálati forduló összesített eredményei innen tölthetők le.