Elindult a "Nógrád megyei foglalkoztatási paktum Plusz", amelynek keretében hat év alatt összesen 3,2 milliárd forintot fordítanak a megyében élők foglalkoztatási helyzetének javítására. A programot Nógrád Megye Önkormányzata, a Nógrád Megyei Kormányhivatal és a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közösen valósítja meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében biztosított támogatásból.

A foglalkoztatási paktum nyitókonferenciáját csütörtökön Mátraverebély-Szentkúton rendezték, ezzel hivatalosan is kezdetét vette az a hat esztendőn átívelő munka, amelynek célja, hogy legalább kétezer főt bevonva javuljon Nógrád megye foglalkoztatási helyzete.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke az eseményen azt hangsúlyozta: cél a magasabb hozzáadott érték elérése, ami a cégeknek több bevételt, a dolgozóknak pedig magasabb bért jelent. A megyei önkormányzat is azzal a szándékkal csatlakozott a paktumhoz, hogy hozzájáruljanak a helyben boldogulás lehetőségének minél magasabb szintű biztosításához.

A megyei közgyűlés elnöke arra is kitért: bár a program a munkavállalókra fókuszál, az elsődleges partnerek között vannak a vállalkozások is. A közszférának mindent meg kell tennie és meg is tesz a vállalkozások kiszolgálása, hatékony működésük segítése érdekében, ezzel a programmal például kétezer munkavállaló jelenik majd meg az elsődleges munkaerőpiacon – hangsúlyozta Skuczi Nándor.

A konferenciát megnyitó köszöntőjében Szabó Sándor főispán emlékeztetett arra, hogy a már lezárult, hasonló foglalkoztatási paktumok sikeresek, sőt, a hivatal foglalkoztatási szakterületének jelentős hozzájárulásával egyben túlteljesítettek is voltak. A Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője arra is kitért, hogy bár Nógrád egy kicsi megye, de ez most egyben előnyt is jelent: a paktum konzorciumi tagjai és közreműködői jól ismerik egymást, eddig is szoros együttműködésben dolgoztak és jelentős gyakorlati tapasztalattal bírnak.

A főispán arra is kitért, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gazdasági környezet kedvezőtlen tendenciáit, de ennek ellenére abban bízik, hogy a munkaerőpiac szereplői között az elmúlt időszakban kialakult együttműködések a jövőben tovább erősödnek. Ez a rendelkezésre álló források segítségével a munkaerőpiac bővülését, a munkaerő képzettségi szintjének és az elhelyezkedési esélyek növekedését fogja eredményezni – hangsúlyozta Szabó Sándor.

A "Nógrád megyei foglalkoztatási paktum Plusz" területi hatálya minden megyei településre kiterjed, beleértve Salgótarján Megyei Jogú Várost is. A TOP Plusz foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködéseinek keretében biztosított forrás a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedésének segítésére áll rendelkezésre.

A Technológiai és Ipari Minisztérium jóváhagyásával a programba a megyében a szakképzettséggel nem rendelkező, nem alacsony iskolai végzettségű álláskeresők (szakma nélküli érettségizettek); a tartósan, legalább hat hónapja regisztrált álláskeresők; az inaktívak (állást nem keresők, azonnal elhelyezkedni nem tudók); és a közfoglalkoztatásból három hónapon belül kilépők vonhatók be.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal, mint konzorciumi partner kiemelt feladata az egyének munkaerőpiaci programba vonása; az elhelyezkedést segítő, munkáltatói igényeken alapuló képzések szervezése; az álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését segítő szolgáltatások biztosítása; továbbá bér és mobilitási, vagy akár vállalkozóvá válást elősegítő támogatások nyújtása. A projekt ilyen formában közel kétezer főt érint majd és legalább 1100-an ezeknek a támogatásoknak köszönhetően fognak hosszú távon elhelyezkedni.