A sóbevitel összefügg a vérnyomással!

Az utóbbi években több tudományos bizonyíték született arra vonatkozóan, hogy a sófogyasztás mértéke és a vérnyomás között bizonyítottan pozitív összefüggés van. A magas vérnyomás Magyarországon is népbetegség, hiszen több mint 2 és fél millió embert érint.

A sóbevitel összefügg a vérnyomással!

 

Az utóbbi években több tudományos bizonyíték született arra vonatkozóan, hogy a sófogyasztás mértéke és a vérnyomás között bizonyítottan pozitív összefüggés van. A magas vérnyomás Magyarországon is népbetegség, hiszen több mint 2 és fél millió embert érint.

A magyar lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja az ajánlott napi 5 grammot (férfiak: 18 g, nők: 14 g).

A magas sófogyasztás az agyvérzés, a szívkoszorúér-betegség mellett a gyomorrák, csontritkulás, vesebetegség, bal kamrai szívizom megvastagodás és a cukorbetegség kockázati tényezője is lehet.

A sóbevitel csökkentésével eredményesen csökkenthető a vérnyomás, ezáltal a szívinfarktus és az agyvérzés esélye is. Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része - köztük hazánk is - csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz.

A sóbevitel csökkentése tehát mind egyéni, mind országos szinten jelentős egészség nyereséggel jár.

A STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program sikere viszont elképzelhetetlen az egyes szektorok összefogása és együttgondolkodása nélkül.

Sócsökkentő tippek:

1.        Mindig nézze meg az élelmiszercímkét mielőtt megveszi az élelmiszert!

FONTOS! A nátriumot 2,5-tel szorozva megkapja a sótartalmat. Viszont mindig nézze meg, hogy mire vonatkozik a megadott adat (100g vagy 1 adag)!

2.        Kóstolás nélkül NE sózzon!

3.        A friss zöldségek sózását mellőzze!

4.        Kerülje az ételporok és leveskockák használatát! Főzéskor ne használjon sót és ételízesítőt egyszerre!

5.        A magas só- és nátriumtartalmú ételízesítők helyett használjon minél több zöldfűszert és sómentes fűszerkombinációt!

6.        Keresse a csökkentett Na-tartalmú sót, mely az asztali sóhoz képest csak 60% nátriumot tartalmaz!

7.        Távolítsa el a sószórót az ebédlőasztalról!