A szőlő „aranyszínű sárgaságot” okozó fitoplazmás megbetegedését – a 2017. évi megjelenést követően – idén további két helyszínen, Neszmélyen és Kesztölcön észlelték a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztály szakemberei. A laboratóriumi vizsgálat is igazolta a kórokozót, így zárlatot kellett elrendelni.

A betegség jelentős fellépését először 1949-ben a tapasztalták Európában, Franciaországban. Ezt követően fokozatosan egyre több európai országban terjedt el, majd Magyarországon 2013-ban igazolták a megjelenését.

A szőlő aranyszínű sárgaság kórokozója (Grapevine flavescence dorée phytoplasma, FD) kiemelt jelentőségű karantén károsító. A betegségre jellemző a gyors és látványos terjedés. Az FD fitoplazma okozta fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50%-kal csökkenhet, a maradék is teljesen értéktelen, élvezhetetlen termést ad. A beteg növények száma védekezés híján évente megsokszorozódhat. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédőszeres eljárás.

A kórokozót terjesztő rovar az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus), amelynek fő gazdanövénye a szőlő. Ültetvényen belül és kisebb távolságra szívogatásával hurcolja át egészséges növényekbe a kórokozót. A szőlőkabóca csapdázásával, életmódjához igazított célzott növényvédőszeres kezelésekkel hatékonyan gyéríthető egyedszáma, és csökkenthető a fertőzés terjedése.

A betegség megjelenésével kapcsolatos hatósági intézkedés keretében elrendeltük a fertőzött szőlőtőkék kivágását, továbbá növény-egészségügyi zárlatot és kötelező növényvédelmi technológia alkalmazását írtuk elő az érintett területeken. A zárlati intézkedések részleteit tartalmazó határozatokat a kormányhivatal honlapján közhírré tettük.

Felhívjuk a szőlőtermesztők figyelmét, hogy a témához kapcsolódóan a betegségről, az elhanyagolt szőlőültetvények jelentette kockázatokról a kormányhivatal honlapján az Agrárügyi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztály információi között, valamint a NÉBIH honlapján találnak bővebb tájékoztatást.

 

FD zárlat KEM