Az idei esztendőben minden résztvevő örömére ismét hagyományos módon, személyes jelenléttel került sor a Magyary Konferenciára Héregen.

 

Magyary Zoltán emlékhelyen koszorúzással kezdődött a nap. Itt Dékán János, a település volt polgármestere és Döbrentey Ildikó írónő mondott beszédet és emlékezett meg az iskolateremtő tanárról és nemzetközileg elismert közigazgatás tudományi reformerről.

A konferenciának a Jókai Mór Kultúrotthon adott helyet. Az alkalmon köszöntőt mondott Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Nieszner József polgármester és Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke.

A megnyitót színvonalas előadások követték: Palich Etelka, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke a szervezetét ismertette és mutatta be a fejlődési irányvonalakat. Dr. Veres Zoltán, Komárom-Esztergom megye főjegyzője a 10 éves Hungarikum törvény hatásairól, eredményeiről és a nemzeti értékek védelméről beszélt.

Magyary Zoltán személyéről és a ránk hagyott, máig élő örökségéről Kiss Adrienn tartott előadást. Szepesi Gergő, a Magyar Műhely Alapítvány irodavezetője a népfőiskolai mozgalmak reneszánszáról, a közösségi tervezésről és a vidéki Magyarország fejlődéséről beszélt, mindezek mellett a gróf Széchenyi István Népfőiskolát is bemutatta.