A parlagfű elleni védekezési kötelezettséget három hatóság ellenőrzi: az ingatlanügyért felelős földhivatali és növényvédelmi kormányhivatali osztályok, valamint a települési jegyzők. A gyom észlelését követően gondoskodni kell a közérdekű védekezés elrendeléséről és végrehajtásáról (ez a mentesítés), majd a mulasztó felelősségének megállapítása kapcsán a növényvédelmi bírság kiszabásáról

 

A kormányhivatal a lakossági bejelentések kivizsgálását prioritásként kezeli, a bejelentéstől számított 5 napon belül azt a helyszínen is ellenőrzik munkatársaink. A bejelentéseken felül is zajlanak vizsgálatok, így 2022. évben Komárom-Esztergom megyében légi felderítésre is sor került, összesen 1900 négyzetkilométernyi terület szemrevételezésével.

A települések külterületeit célzó légi felderítésben a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályán dolgozó munkatársak vettek részt. A repülést követő adatfeldolgozás során a térségeket helyrajzi szám és táblaszinten azonosították, majd a koordinátákat elektronikusan átadták a földhivatali osztályok részére, azok helyszíni ellenőrzése céljából.

A légi felderítés hatékonyságát jelző mutató, hogy a földhivatali osztályok részére átadott 102 parcella (374,1 hektár területen) szinte mindegyike a helyszíni ellenőrzés során is fertőzöttnek bizonyult. Az eredményességet jelzi továbbá, hogy a megyében összesen felderített 481,7 hektár (314 parcella) fertőzött területből 380,2 hektár (101 parcella) felderítésére légi úton került sor. Az eredmények és a tapasztalatok azt is megmutatják, hogy légi úton a nagyobb kiterjedésű és nehezen megközelíthető, vagy nem belátható területek is vizsgálhatóak, a megtermelt pollenmennyiség szempontjából nagyobb kockázatot jelentő térségek kiszűrhetők. Ezért a parlagfüves övezetek felderítésére a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a kormányhivatal.

A megyei Növény- és Talajvédelmi Osztály idei évben összesen 354,0580 hektáron rendelt el közérdekű védekezést, amelyet az ügyfelek 253,6486 hektáron önként végre is hajtottak. Ahol a gazdálkodó nem, ott a kormányhivatal végezte el a mentesítést, de annak költsége a tulajdonost terhelte. Mindannyiunk érdeke a parlagfű kigyomlálása, az ebben való együttműködésüket köszönjük!