A Nokia Komárom Kft. 2012. február 8-án jelentette be, hogy Magyarországról (Komáromból), Mexikóból és Finnországból az ázsiai gyáraiba helyezi át az okos- telefonok gyártását...

A Nokia Komárom Kft. 2012. február 8-án jelentette be, hogy Magyarországról (Komáromból), Mexikóból és Finnországból az ázsiai gyáraiba helyezi át az okos- telefonok gyártását, ezért a 4400 főt foglalkoztató komáromi üzemből 2300 bocsátanak el 2012. végéig. A leépítés első hullámban érintett dolgozóknak, mintegy 1200 fővel március 29-én közölte a munkáltató, hogy megszünteti a munkaviszonyukat.

2012. június 26-án 900 dolgozójával közölte a Nokia komáromi gyárában a munkaviszonyuk megszűnését. Az intézkedés a korábban bejelentett 2300 fős leépítés második hulláma.

A Nokia komáromi gyárában 2012. július 3-án ismét Állás- és Képzési Börzét rendeztek. A börzén közel 60 vállalat kínált álláshelyet az üzemből átszervezés miatt elbocsátásra kerülő dolgozóknak. Az érdeklődők a Nokia-val azonos vagy hasonló iparágban tevékenykedő, munkaerőt kereső cégek képviselőivel találkozhattak a helyszínen, a standokon lehetőségük volt leadni az önéletrajzukat és interjún is részt vehettek.

Az állásbörzén a Komárom- Esztergom megyei, Győr- Moson- Sopron megyei, valamint a szlovák (Komarno) és osztrák (Burgenland) Munkaügyi Központ dolgozói is aktívan részt vettek. A megyei állásajánlatokon kívül a külföldi állásajánlatokat az osztrák és magyar EURES tanácsadók ismertették, emellett az álláskeresési ellátásokkal kapcsolatban is érdeklődhettek az érintettek.

Az állásbörzén felkínált munkakörök között a szakképzettséggel nem rendelkező és a magasan kvalifikált munkavállalók egyaránt megtalálhatták a számukra megfelelő lehetőséget. A kínálatban a középfokú műszaki végzettségűek és diplomával rendelkezők (pl. gépész, villamos, minőségügyi mérnök) mellett a targoncavezetők, betanított munkások számára is szerepeltek ajánlatok. A Nokia Bridge programján belül a leépítésben érintett dolgozóknak képzési programokat, valamint vállakozás indításához segítséget (támogatás) nyújtanak. Amennyiben a képzési portfólióban nem találja meg az érdeklődő azt a képzést, ami részére a megfelelő, akkor lehetősége van egy megadott keretet (maximum nettó 200 ezer Ft) felhasználva szabadon választott képzésen részt venni, bármely képző intézménynél. A képzésekről részletes tájékoztatást kaphattak az érdeklődők a börzén, valamint folyamatosan leadhatták a jelentkezési lapokat a Bridge Irodában, ahol konzultációs lehetőséggel képzési tanácsadás történt.