A vízkészletek használatával kapcsolatos kihívások volt a témája a GoNEXUS projekt első, helyi szintű párbeszédének.

A GoNEXUS projekt a víz-, energia- és élelmiszer-ökoszisztémák kapcsolatának szabályozására keres innovatív megoldásokat. Négy év során olyan kutatási programot valósítanak meg, amely segíti a környezet egyensúlyának helyreállítását. A GoNEXUS projekt nyolc esettanulmányt dolgoz ki, ezek közül egy hazánkat érinti.

Mivel a Duna vízgyűjtőjéhez tartozik a Tisza, ezért a Duna-medencére vonatkozó esettanulmány első helyi szintű párbeszédére Szolnokon, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság központjában került sor. Az eseményre azon szakemberek kaptak meghívást, akik ismerik a Nagykunsági főcsatorna vízgyűjtőjének kapcsolati problémáit, és munkájuk során szembesülnek a vízkészletek használatával kapcsolatos kihívásokkal, kompromisszumokkal – beleértve a vízenergiát, a mezőgazdasági fejlesztéseket és a környezetvédelmet. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal képviseletében d. Berkó Attila főispán és dr. Nemes Gábor, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály vezetője vett részt az egyeztetésen.

A mostani, első párbeszéd célja a kihívások azonosítása, megvitatása volt. A rendezvény végén a kompromisszumos jogi szabályozási, intézményi és technikai javaslatokról esett szó.