A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Védelmi Bizottság és a Szolnoki Honvéd Sportegyesület rajzpályázatot hirdet diákoknak azzal a célja, hogy bemutassa, milyen fontos szerepet töltenek be a járőrkutyák a Magyar Honvédségnél.

A „négylábú járőröknek” fontos feladat jut, ők segítik fegyveres társaikat a katonai objektumok, például a laktanyák őrzésében. Előtte persze képzésen vesznek részt, amelynek végén minősítő vizsgát tesznek, hogy őrző-védő szituációkban meg tudják állni a helyüket. Ahogyan az a speciálisan felkészített rendőri és katonai kutyáknál lenni szokott, a kutya és kutyavezető elválaszthatatlanok. Nemcsak társak, de a munkaidőn kívül is barátok. Egy jól képzett négylábú 9-10 éves koráig szolgál, és az esetek döntő többségében nyugdíjas éveit is korábbi vezetőjével tölti.

Most arra kérik Jász-Nagykun-Szolnok megye diákjait, rajzolják le, ők hogyan képzelik el egy járőrkutya munkanapját. Milyen feladatai lehetnek egy őrző-védő kutyának és vezetőjének a Magyar Honvédségnél? A pályázati kiírás szerint a kiképzés, de akár a jól megérdemelt pihenő vagy játék idő egy-egy pillanatát is meg lehet örökíteni.

A pályamunkára a pályázó nevét, életkorát, az iskola nevét és címét, telefonos elérhetőséget, illetve azt is rá kell írni, hogy melyik osztályba jár a diák. Az A4-es méretű rajz tetszőleges technikával (festékkel, filccel, zsírkrétával, színes ceruzával stb.) készülhet.

Az alkotásokat 2022. december 8-ig várják a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Védelmi Bizottság Titkárságán. Az elkészült műveket be lehet adni személyesen vagy postai úton az 5000 Szolnok, Kossuth Lajos utca 2. címre. Az eredményhirdetésre és a pályamunkák bemutatására 2022. december 13-án kerül sor a szolnoki Megyeházán.