A közlekedési hatóság szakembereinek tapasztalata szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyre gyakoribb, hogy a járművezetők figyelmen kívül hagyják a közúti ellenőr jelzését, és megállás nélkül továbbhaladnak gépjárművükkel.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal közúti ellenőreivel rendszeresen találkozhatnak a megye útjain. A teherautók műszaki állapotát, a rakomány elhelyezését és rögzítését, valamint a menetokmányokat, engedélyeket ellenőrzik, illetve a vezetési és pihenőidő szabályainak betartását vizsgálják. Mindezt a biztonságos és balesetmentes közlekedés érdekében teszik.

Azonban egyre gyakrabban előfordul, hogy a gépjárművezetők nem állnak meg a közúti ellenőr jelzésére, pedig ezt számukra jogszabályi kötelezettség is előírja: aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles a közúti jelzések rendelkezéseinek, továbbá a forgalom irányítására, ellenőrzésére jogosultak utasításainak eleget tenni. Ellenkező esetben a gépjárművezető rendkívül súlyos jogszabálysértést követ el, ami miatt akár 800.000 Ft összegű bírság is kiszabható.

A közlekedésben résztvevők közös érdeke, hogy minden érintett tartsa be a rá vonatkozó jogszabályokat.

A hatóság ezúton is szeretné felhívni a forgalomban részt vevők figyelmét, hogy a bírság kiszabásának elkerülése érdekében minden esetben álljanak meg a közúti ellenőrök jelzésére.