Környezetvédelmi konferenciát tartottak Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtárban. A Magyarország határain belül eredő és torkolló leghosszabb folyó, a Zagyva természeti értéke és annak megóvása volt a rendezvény témája.

A konferencián a kormányhivatal képviseletében Dr. Nemes Gábor tartott előadást. A Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály vezetője elmondta: hasonlóan a Tiszához, a Zagyva sem mentes az emberi tevékenység káros hatásaitól. Elsősorban az illegális hulladék-elhelyezés okoz gondot az élővilágon túl a természetvédelmi és vízügyi szakembereknek. Ez érinti a Zagyva hullámterét is, áradáskor a hulladékot magával sodorja a folyó, és szabályos hulladékszigeteket hoz létre, halmoz fel. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője szerint a jogellenes hulladék-elhelyezést szemléletformálással, állami, társadalmi, civil szervezetek összefogásával, közösen tudjuk visszaszorítani, s így a természeti értékekben bővelkedő folyót megóvni, és átadni a jövő nemzedékének.

A rendezvényen Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője is szólt a folyó természeti értékeinek védelméről. A Zagyva menti Ökoparkot pedig Alapi József, Szászberek polgármestere mutatta be a jelenlévőknek.

A Zagyva a Tisza középső szakaszának legjelentősebb mellékfolyója. Az Északi-középhegység részét képező Karancs hegységben ered, majd négy vármegye huszonkét községét és kilenc városát érintve torkollik Szolnokon a Tiszába. Hossza a forrásától a torkolatáig: 179 km. A 18. századi vízrajzi felvételek alapján a folyó Hatvan és Szolnok közti szakaszán egykoron 11 vízimalom volt. Napjainkban a számos halastó vízellátását biztosítja. Partjai mentén több tájvédelmi körzet és természetvédelmi terület található, a vizében közel egy tucatnyi halfaj él.