Július 1-től a három betűből és három számból álló rendszámtáblákat a négy betűből és három számból álló kombináció váltja fel (AAA-123 helyett AA-AA-123). A változásra azért van szükség, mert a jelenlegi karakterkészlet kifutóban van.

Az új rendszámtáblákon a négy betű, két-két írásjegyre tagozódik majd, közötte pedig a magyar címer lesz látható és a megszokott, az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható, fehér H betű jelzéssel. Az első két betű a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzója lesz. Kétjegyű mássalhangzók (cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs) és ékezetes magánhangzók nem szerepelnek majd az új táblákon. A számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték lesz. Az új típusú rendszámtáblákért a megszokott árat kell fizetni, a hatósági jelzések kiadásának tizenhárom éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek.

Fotó: MTI/Demecs Zsolt

Az új táblákat Magyarországon július elsejétől vezetik be, felmenő rendszerben, azaz nem lesz kötelező cserélni. Aki viszont elhagyja régi tábláját, annak valószínű már az újjal pótolják, kivétel, hogyha csak egy tábla veszett el (a kettőből), akkor a régiből kap egy újat a tulajdonos.

A változásra azért van szükség, mert a jelenlegi karakterkészlet éveken belül kifutott volna. A három betű-három számos rendszámokat 1990 nyarán vezették be.

Az új struktúra kialakításnál tehát azt is figyelembe vették, hogy a lehető legtovább maradhasson. A Technológiai és Ipari Minisztérium számításai szerint új autók forgalomba helyezésének évente néhány százezres üteme mellett, a négybetűs változat több száz évre elegendő lehet.