A héten hazánkban is zajlanak az Európai Hulladékcsökkentési Hét eseményei. A fenntartható hulladékgazdálkodás fontosságát hangsúlyozó kezdeményezéshez a Heves Megyei Kormányhivatal is csatlakozott.

A környezetvédelem területén elkötelezett kormánytisztviselők szerdán egy Eger melletti, forgalmas külterületet tisztítottak meg az illegálisan kihelyezett hulladéktól. A több mint húsz zsáknyi hulladék között volt autógumi, kiszolgált vécécsésze és vélhetően lopott, majd eldobott közlekedési tábla is.

A kormányhivatal hulladékcsökkentési akciója egyaránt célozta az illegális hulladéklerakás visszaszorítását és az újrahasznosítás népszerűsítését. Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott szerint mindenkinek át kell érezni azt a felelősséget, hogy minél egészségesebb, tisztább környezetet hagyjunk az utókorra.

A hivatal Szövetkezet úti telephelyén komposztálót állítottak fel a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály munkatársai. A szerves hulladék hasznosításán túl helyben tudják megmutatni az érdeklődőknek, hogy a helyes komposztálás nem jár szaghatással.

A Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan gyermekrajzpályázatot is hirdetett a kormányhivatal. Alsó tagozatos diákoktól december 6-ig várjuk az alkotásokat. Részletek ITT.