A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvényjavaslathoz nyújtott be közösen két, már napirendre is tűzött módosító indítvány két országgyűlési képviselő: Habis László egri polgármester és Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Közös sajtótájékoztató az egri Városházán Habis Lászlóval és Horváth Lászlóval

A politikusok csütörtöki, az egri Városházán tartott közös sajtótájékoztatóján Horváth László hangsúlyozta: Heves megye helyzete speciális a már zajló adósságrendezési eljárás miatt. Az eredeti törvényjavaslat ezzel szemben egységesen kezeli valamennyi megyét és a fővárost. Ha a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvényjavaslatot nem módosítják, Hevesben december 31-ig nem tudnák előkészíteni a 2012. január 1-jével esedékes átadás-átvételt. Ezért az egyik módosító indítvány arra irányul, hogy november közepéig, amikor várhatóan megtörténik a törvény kihirdetése, meg kell szüntetni az adósságrendezési eljárást. A kormánymegbízott hozzátette, ez egyúttal azt is jelenti, hogy december 31-ig már nem lehetne újabb adósságrendezési eljárást indítani.

Horváth László kiemelte: amennyiben a módosító indítványt elfogadja a parlament, akkor a törvény erejénél fogva Heves megye mintegy 7,5 milliárd forintra rúgó teljes adósságállománya bekerül az országos „közös nagy kalapba”, s az állam átveszi ezt a terhet. Ennek pedig leginkább a hitelezők örülhetnek, mert így bizonyosan hozzájuthatnak a kintlévőségükhöz.

Habis László a sajtótájékoztatón elmondta: országszerte több társulási formában fenntartott intézmény van, ahol önmagában a megyei önkormányzat tagsága nem indokolja a társulás teljes vagyonának állami tulajdonba kerülését, különös tekintettel az európai uniós támogatással létrejött és kötelező fenntartással terhelt vagyonelemekre. A másik módosító indítvány benyújtásának oka, hogy a jogszabály tervezete nem foglalkozott a társulásos formák jövőjével. Ezt kívánják orvosolni, egyértelmű helyzetet teremtve 4-5 hasonló megye és megyei jogú város számára is.

Nem csak Heves megye és Eger érdeke, hogy a parlament elfogadja a módosító indítványokat.