Magyarországon találkozik a keleti és a nyugati autóipar, hazánk az ágazat elektromos forradalmának Európa-bajnoka - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Hevesen a dél-koreai Chokwang Paint üzemátadó ünnepségén.

A vállalat elektromos járművek akkumulátorához szükséges hőelvezető ragasztót fog előállítani Magyarországon. A mintegy 3,8 milliárd forint értékű beruházást az állam 380 millió forinttal támogatta.

Szijjártó Péter beszédében rámutatott, hogy a projekt tovább erősíti hazánk szerepét az elektromos autóiparban és lehetővé teszi az elektromos akkumulátorgyártó kapacitás további bővítését. Hangsúlyozta: itt találkozik a keleti és a nyugati autóipar, Magyarország fontos részét képezi a német vállalatok elektromobilitási stratégiájának, valamint a világ hat legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül három is kapacitásokat hozott itt létre.

A külügyminiszter elmondta, miközben Európa az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szankciók miatt a recesszió felé halad, a kormány célja Magyarország fizikai, gazdasági és energiabiztonságának garantálása. Leszögezte, fenn kell tartani az ide érkező beruházások ütemét, mert azok meghatározók a nemzetgazdasági teljesítmény szempontjából.

Az eseményen mások mellett Ignácz Balázs főispán is üdvözölte a beruházást. Beszédében kitért arra, hogy megkezdődött a Hevesi járás gazdasági felzárkózása, a megye területi egyenlőtlenségeinek csökkenése. Az, hogy a koreai ChokWang Paint és leányvállalata, a CK EM SOLUTION Hevest választotta új üzemének a helyszínéül azt mutatja, a térség képes biztosítani mindazon feltételeket, amelyek alapján hosszútávon tervezhetnek itt a cégek- emelte ki.

Fotó: Komka Péter, MTI