Nem mindenki bízott a sikerben, amikor elkezdődött a területi államigazgatás átszervezése, még ha a céllal egyetértettek is. Sokan úgy gondolták, ennek egyelőre nem jött el az ideje. Most, visszatekintve, szerencsére azt mondhatjuk, kétkedő barátainknak nem lett igazuk. A kormányhivatalok január elsejével felálltak, működnek, el tudják látni a feladataikat – hangsúlyozta csütörtökön Egerben, a Heves Megyei Államigazgatási Kollégium idei második ülésén Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Horváth László megnyitója. A megye januártól nem lesz "intézményi lerakat", a működtetés, a felelősség az államé.

A Megyeháza Barkóczy termében tartott eseményen Horváth László kiemelte: a siker nem ad okot az elbizakodottságra, de tartjuk magunkat ahhoz a célhoz, hogy 2013 végére működjenek a járások és megvalósuljon a hatékony egyablakos ügyintézés. Amikor az embereknek már csak azt kell tudniuk, hogy hol van az az egy hely, ahová el kell menniük, ha bármiféle dolguk akad az államigazgatással.

A kormánymegbízott szólt arról is, hogy a megyei önkormányzatok a jövő évtől megszabadulnak intézményi „lerakat-szerepüktől”, az állam lesz az intézmények tulajdonosa, felelőse és működtetője. Megemlítette, hogy a kormányablakok tevékenysége október 15-től 31 új ügykörrel bővült.

Az értekezleten dr. Gáva Krisztián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára elmondta: Magyarország januárban életbe lépő új Alaptörvénye minőségi megújulást jelent, „az érzelmeinket is megszólítja”, különösen a preambulum nemzeti hitvallásában. Az Alaptörvényben szerepel egyebek mellett, hogy a kormányhivatalok a törvényességi felügyelet körében bírósághoz fordulhatnak, amennyiben azt észlelik, hogy egy önkormányzati rendelet egy magasabb szintű jogszabállyal ellentétes. Szintén fontos a normapótlás, azaz a kormányhivatal akkor is bírósághoz fordulhat, ha az derül ki, hogy valamelyik önkormányzat nem tett eleget jogszabály-alkotási kötelezettségének. Amennyiben pedig az érintett önkormányzat nem alkotja meg az adott rendeletet, megteheti helyette a kormányhivatal.

Dr. Demeter András, Horváth László, dr. Gáva Krisztián és dr. Balás István az államigazgatási kollégium idei második ülésén.

A rendezvényen szó esett többek között a Heves Megyei Kormányhivatal által Gyöngyöspatán működtetett tanácsadó szolgálat tapasztalatairól is, különös tekintettel a szociális és foglalkoztatási mintaprogramra.