­Az egyik legszebb magyar szecessziós épülete, a debreceni Megyeháza főhomlokzata felújításának ünnepélyes átadóján jelent volt dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Rácz Róbert kormánymegbízott az épület történetének ismertetése után hangsúlyozta, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal székhelyépülete felújításának harmadik ütemében kerülhetett sor a szecessziós főhomlokzat felújítására, amely a Magyar Kormány 335 millió forintos támogatásával valósult meg.
Elmondta, a felújítási és korszerűsítési munkálatok első két ütemében az épület energetikai korszerűsítése, az épület Szent Anna és Vármegyeháza utcai, valamint az udvari homlokzatainak tisztítása, festése, az épület elektromos hálózatának felújítása, új tűzjelző rendszer első ütemű kiépítési munkálatai, és a személyfelvonó cseréje történt meg.

A kormánymegbízott kiemelte: a harmadik ütemmel befejeződött az épület teljes rekonstrukciója. Ezzel amellett, hogy újra az eredeti állapotában csodálhatják meg az érdeklődők ezt az épületet, korszerű és a mai igényeknek megfelelő ügyintézési helyszínné és munkahellyé alakult a kormányhivatal. A Megyeháza ad otthont a kormányhivatal mellett, a megyei önkormányzatnak és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei igazgatóságának, amikben közös, hogy a megye polgárait szolgálják.

Dr. György István államtitkár ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a szecesszió sok gyöngyszemet adott a hazának, többek között Debrecenben ezt a csodaszép épületet, mely olyan funkciókat visel ma is, ami a köz javát szolgálja. Elmondta: a szecesszió a hagyományokat és az innovációt együttesen hordozza magában, és ezek a gondolatok formálódtak meg a kormány terveiben is akkor, amikor a területi közigazgatás átalakításáról gondolkodott tíz évvel ezelőtt.
A területi közigazgatás nélkül nem lehetett volna azt az óriási logisztikai feladattömeget, csoportot elvégezni, amelyet az elmúlt esztendőben a területi közigazgatás, köztük Hajdú-Bihar megye területi közigazgatása, a kormányhivatal kormánymegbízott úr vezetésével, a kollégákkal együtt végre tudott hajtani – köszönte meg az államtitkár a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal valamennyi dolgozójának az elmúlt időszakban végzett munkáját.

A műemléki védelem alatt álló Megyeháza épülete felújított főhomlokzatát György István, Rácz Róbert és Pajna Zoltán jelképesen nemzeti színű szalag átvágásával adták át.

Az ünnepélyes átadást követően a meghívott vendégek együtt tekintették meg a felújított főhomlokzatot.