A mai világnap kitűnő alkalom arra, hogy ismét rácsodálkozzunk a minket körülvevő természet szépségére és törékenységére. Minderre a Fertő-Hanság Nemzeti Park egy hétvégi programmal kívánja felhívni a figyelmet.

1971-ben ezen a napon írták alá Ramsarban a vizes élőhelyek megóvásáról szóló megállapodást. A WWF Magyarország azért küzd, hogy a vizes élőhelyek megmentésével ne csupán a természeti értékek, de a mindenki számára létfontosságú ivóvízbázisok is megmaradjanak.

1971. február 2-án hosszas előkészítő munkálatot követően a vízimadarakért aggódó 18 ország képviselői az iráni Ramsar városában, a Kaszpi-tenger partján aláírták a ramsari egyezményt, amely jelenleg 171 aláíró országgal és számos nemzetközi partner társadalmi szervezettel büszkélkedhet. Az egyezmény részes felei a vizes élőhelyek és azok élővilága megóvása, megőrzése érdekében vállaltak kötelezettségeket.

A vízimadarak védelme nem képzelhető el a megfelelő vizes élőhelyek biztosítása nélkül. Az elmúlt ötven évben a globális vizes élőhelyek kilencven százaléka eltűnt, a megmaradt élőhelyek jelentős része pedig, átalakított és sokféle használatnak kitett.

Magyarország 1979-es csatlakozását követően jelentős számú vizes élőhelyet jelölt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékére. Jelenleg 29 hazai vizes élőhely található a Ramsari Jegyzéken, összesen 260 668 hektár kiterjedéssel, köztük vármegyénket érintően a Fertő-tó és a Nyirkai-hany Ramsari Terület.

A Nyirkai-hany Ramsari Terület a Fertő-Hanság Nemzeti Park dél-hansági területén található, 420 hektáros vizes élőhely-rekonstrukció. A terület elárasztására 2001-ben három ütemben került sor. Mára a vizes élőhely rekonstrukció védett, fokozottan védett fajok számára nyújt élő-, táplálkozó-, költő- és búvóhelyet, és a mai napig folyamatosan alakul, egyre több faj számára biztosítva megfelelő életteret.

Az élőhely-rekonstrukció területe korlátozottan látogatható, azonban a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság „Kalandozás a Hanyban” címmel 2023. február 4-én túrát szervez. A túra során a Hany csodálatos téli tája és élővilága kivételes és különleges élményt garantál a túra résztvevői számára.

Vigyázzunk közösen közös természeti kincseinkre!