A súlyos mozgáskorlátozott személyek részére közlekedési kedvezmény- személygépkocsi szerzési és átalakítási támogatás március 31-éig igényelhető. A kérelmeket június 15-éig bírálják el – tájékoztat a Fejér Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya.

A közlekedési kedvezmény a súlyos mozgáskorlátozott és az egyéb fogyatékossággal élő személyek részére nyújtható támogatás, melynek két típusa van: a személygépkocsi szerzési támogatás és a személygépkocsi átalakítási támogatás.

A személygépkocsi szerzési támogatás új vagy használt személygépkocsi, vagy segédmotoros kerékpár vagy (gépi meghajtású) kerekesszék szerzésére felhasználható, a vételár megtérítéséhez nyújtott hozzájárulás.

Új gépjármű vásárlásakor kizárólag Suzuki típusú személygépkocsira lehet igénybe venni a támogatást. Az igényelhető személygépkocsi gyártmányairól és típusairól a www.lehetosegauto.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Használt autónak az a jármű minősül, aminek az első használatba vétele már megtörtént. A típus a használt gépjárműveknél nincs meghatározva, de legfeljebb 5 éve forgalomba helyezett személygépkocsi vételére használható fel a támogatás.

A személygépkocsi szerzési támogatás mértéke új személygépkocsi vásárlás esetén 1 millió forint, használt személygépkocsi, segédmotoros kerékpár vagy kerekesszék vásárlása esetén a vételár 60 százaléka, de legfeljebb 600 000 forint.

A megítélt szerzési támogatás a támogatást megállapító határozat ügyfél általi átvételétől számított 4 hónapon belül használható fel a megvásárolni kívánt személygépjárműre vonatkozó adásvételi szerződés megkötésével.

A személygépkocsi az adásvételi szerződés keltétől számított 3 éven belül nem idegeníthető el.

A személygépkocsi átalakítási támogatás a vezetés feltételeként külön jogszabály alapján előírt automata sebességváltóval vagy más segédberendezéssel történő felszereléséhez, átalakításához vagy a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítását lehetővé tevő átalakításhoz, vagy a biztonságos szállítását szolgáló eszközzel való ellátásához használható fel.

A segédmotoros kerékpárra, kerekesszékre és az átalakítási támogatásra való jogosultság megállapítása során utalványt kerül kiállításra a súlyos mozgáskorlátozott személyek részére.

A személygépkocsi átalakítási támogatás mértéke az átalakítás költsége, de legfeljebb 90 000 forint. Az utalvány a kiállítástól számított hat hónapig használható fel. A szerzési és az átalakítási támogatás egyidejűleg is igényelhető.

A kérelmet minden év március 31. napjáig, illetve szeptember 30. napjáig lehet benyújtani a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz (Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztály, 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1.; telefon: 06-22/514-777) személyesen, postai úton vagy ügyfélkapun, illetőleg bármelyik kormányablaknál.

A március 31-éig benyújtott kérelmeket június 15-éig, a szeptember 30-áig benyújtott kérelmeket december 15-éig bírálják el.