Az ünnepi készülődés jegyében az év utolsó hónapjára koncentrálódik a vásárlások jelentős hányada. A fogyasztók az előkészületek hevében nem mindig figyelnek azokra az alapvető körülményekre, amelyeket a mindennapok során már megszoktak. Mindezért kiemelten fontos a biztonságos karácsonyi vásárlások feltételeinek megteremtése, a vásárlók érdekeinek védelme.

A Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a fogyasztóvédelmi hatóság már november végétől fokozottan ellenőrzi azokat a vállalkozásokat, ahol a fogyasztók ünnepi vásárlásukat bonyolítják, így a vásárokat, kitelepüléseket, piacokat, hús-hentesáru üzleteket, műszaki üzleteket, a nagy áruházláncok üzleteit, a bevásárlóközpontok üzleteit is. A hatóság kiemelt figyelmet fordít az árfeltüntetés ellenőrzésére, különös tekintettel a szezonális, ünnepi termékek akciós árfelszámítására, például mák, dió, bejgli, szaloncukor, karácsonyi-, szilveszteri dekorációk, virsli, pezsgő esetében. De nem marad el az ajándéknak szánt műszaki cikkek, játékok, könyvek, ruházati termékek és a szolgáltatások árfeltüntetésének ellenőrzése sem.

Az eddigi tapasztalatok szerint súlyos jogsértések nem történtek Fejérben. A fogyasztóvédelmi hatóság a hibás, hiányos ártájékoztatásból, illetve a Vásárlók könyve elhelyezéséből adódó hiányosságokat tárt fel. Az előírások szerint a vállalkozásnak írásban, egyértelműen, könnyen beazonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell az eladásra kínált áruk ténylegesen fizetendő eladási árát és amennyiben szükséges, az egységárát feltüntetni.

A könnyen beazonosíthatóság elsősorban akkor lehet probléma, ha a kereskedő nem látja el egyedi árcímkével az egyes árucikkeket, hanem gyűjtő ártáblán szerepelnek az árak. Ilyen esetben egyértelműen fel kell tüntetni, hogy adott termékre melyik ár vonatkozik. Egy ellenőrzött üzletben például 5 féle méretű papír ajándéktasakot forgalmaztak, a gyűjtő ártáblán azonban 4 féle méret szerepelt (kicsi, közepes, nagy, óriás) és az üzlet eladója sem tudta megmondani, melyik megnevezés melyik terméket takarja, mivel a dísztasakokon ezen megjelölések nem szerepeltek..

Nem fogadható el olyan ártájékoztatás, amit a kiszolgáló pulton belül csak az eladó tud elolvasni, de a vásárló nem. Nem megfelelő, ha a kereskedő kézzel írt címkén úgy tünteti fel az eladási árat, egységárat, hogy az nem olvasható. Amennyiben több eladási árat tüntetnek fel, a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb ár felszámítására.

A kereskedelmi vállalkozások részéről alapvető kötelesség, hogy a fogyasztói panaszok rögzítése érdekében a Vásárlók könyvét jól látható, könnyen hozzáférhető helyre helyezzék, és azokat megfelelően kezeljék.

A karácsony előtti időszak a meghittségről kell, hogy szóljon. Ezért a fogyasztóvédelmi ellenőrzések célja természetesen nem a vállalkozások megbüntetése, hanem a figyelemfelhívás, a fogyasztók és a családok érdekeinek védelme.