A II. világháború ártatlan, civil áldozataira, az egykori falu teljes férfi lakosságára emlékeztek Kápolnapusztán. A koszorúzáson részt vett dr. Simon László főispán, dr. Tanárki Gábor, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal igazgatója, valamint Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, illetve dr. Molnár Krisztián, a vármegyei közgyűlés elnöke.

fotó: Fehér Gábor (FMH)

A II. világháború végéhez közeledve a Fejér megyei kis faluba, Kápolnapusztára is bevonultak a Vörös Hadsereg katonái. A kegyetlenkedésük miatt tiltakoztak a helyiek a gánti községházán. A hivatalból kiérkezett csendőrök és a katonák összetűzésében többen életüket veszítették. Nem sokkal később, 1945. március 16-án,a faluba bevonult felderítő zászlóalj katonái bosszúból kivégezték a település felnőtt férfi lakosságát. A legfiatalabb áldozat 15, a legidősebb 70 éves volt.

fotó: Fehér Gábor (FMH)

Rájuk, az ártatlan, civil áldozatokra emlékeztek március 18-án az egykori falu kis temetőjében. Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt vezérigazgatója köszöntőjét követően Krausz János, Gánt polgármestere és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke emlékezett a tragikus eseményekre. Ezt követően az áldozatok síremlékét Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal képviseletében dr. Simon László főispán és dr. Tanárki Gábor igazgató, valamint dr. Molnár Krisztián, a vármegyei közgyűlés elnöke, valamint Krausz János, Gánt polgármestere és Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt vezérigazgatója koszorúzta meg. Az elhunytakért Gerendai Sándor, a Székesfehérvári Egyházmegye esperese mondott imát.