A hiányszakmák bemutatása és vonzóvá tétele: ez az elsődleges célja az idei Pályaválasztási vásárnak, amely holnap 10 órakor nyitja meg kapuit az IH Rendezvényközpontban, Szegeden. A két napos kiállítás és vásár 62 kiállítója a megye valamennyi településéről várja pályaválasztás előtt álló nyolcadikosokat, de a szakképzetlen, vagy szakmájukban elhelyezkedni nem tudó álláskereső fiatalok, és a pályakorrekció előtt álló felnőttek kaphatnak átfogó képet az elsajátítható szakmákról.

Az idei Pályaválasztási Kiállítás és Vásáron az idén 62 kiállító mutatkozik be: 5 egyetem összesen 9 kara, 25 középiskola, 11 munkáltató, és 3 partner intézmény mutatja be tevékenységét, képzési kínálatát. A szervezők a kísérő programokat is úgy válogatták össze, hogy az idelátogatók minél több hasznos információhoz jussanak önmagukról és a választható képzésekről. Mindkét napon 10-től 17 óráig tart a program, amelynek keretében akár Szakmasziget-lakókká is válhatnak a fiatalok: a vendéglátástól a kárpitosságig, a kiadványszerkesztőtől a húsipari termékgyártóig húsz szakma fortélyaiba nyerhetnek bepillantást az élő szakmabemutatókon. A külföldi képzések, ösztöndíjak iránt érdeklődők a Nemzeti Pályainformációs Központ munkatársait is kereshetik, a külföldi munkavállalási lehetőségekkel kapcsolatosan pedig az EURES standjánál kaphatnak információkat. Ezen kívül a színpadon a kiállító oktatási intézmények produkciói, divatbemutató és frizura-show is várja a látogatókat. A pályaorientációt segítheti az érdeklődés vizsgálat, a grafológus, és a nyelvi szintfelmérés, a helyszíni ingyenes KRESZ-TESZT. Tavaly 4800 látogatót vonzott ez a rendezvény, idén valószínűleg ennél is magasabb lesz az érdeklődők száma.

A Pályaválasztási Vásár programját holnap, október 18-án, 10 órakor indítja útjára dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója, és Zámbó Anita a Csongrád Megyei Munkaügyi központ vezetője.

A megnyitó után, 10.30 perctől a Maros teremben sajtótájékoztatót tartunk, amelyen rajtuk kívül jelen lesz még Szebenyiné Csóka Bea, az 1000Mester TISZK Nonprofit Kft szakmai vezetője is. A tájékoztató témája maga Pályaválasztási Napok programja, feladata, de ezzel együtt a szakképzés terén várható változásokról is szó lesz.  A sajtótájékoztató után adja át a zsűri a „Legszebb Stand” díját.

A rendezvényre Önt is várjuk!

Szeged, október 17.

B. Nagy László

kormánymegbízott

megbízásából

 

Varga Márta

kommunikációs

vezető