Januári megnyitása óta először tartott külső helyszínen ügyfélszolgálatot a szegedi Kormányablak: a Paprikafesztivál hétvégéje alatt közel négyszázan keresték fel a Kormányhivatal standját. A legtöbben a házelnök által dedikált Alaptörvényt igényelték, de ahogyan az várható volt, a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatban is számos esetben adtak felvilágosítást.

Mozgalmas hétvégéje volt a Csongrád Megyei Kormányhivatalnak: pénteken, az Önkormányzatok napjához kapcsolódóan programsorozatot rendezett a Megyeházán. A kora délutáni Polgármesteri Fórumon B. Nagy László a változás előtt álló önkormányzati feladatokkal és hatáskörökkel kapcsolatban adott tájékoztatást a települések képviselőinek. A kormánymegbízott elmondta: az új önkormányzati törvény tervezete hitet tesz a mellett, hogy az önkormányzás joga minden helyi közösséget megillet, lélekszámtól függetlenül. Ezzel együtt a törvényalkotó kiemelt szándéka az önkormányzatok biztos alapokra helyezése pénzügyi-gazdasági szempontból. „Szakítani kell a korábbi gyakorlattal, mely szerint az állam egyre több önkormányzati feladatot adott, de nem biztosított elégséges forrást a feladatok mellé.”- tette hozzá a kormányhivatal vezetője.

A fórumot a „Változatos megyéink az Európai Unióban” című művészeti pályázat eredményhirdetése követte. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Hungarofest Nonprofit Kft által júniusban kiírt pályázatra 26 olyan fiatal alkotótól érkezett mű, akik számára kihívást jelentett megfelelni a szigorú elvárásoknak. A zsűri egyik tagja, dr. Orbán Imre, a Móra múzeum tudományos igazgatóhelyettese a döntésről szólva elmondta: a fő szempont az volt, hogy a művészeti alkotásban hazánk, illetve a megye szeretete, identitása tükröződjön, üzenete pedig a Kormányablakokhoz kötődjön. A festménytől a grafikáig, a bronzszobortól a fűzfonásig számtalan művészeti ágban érkezett pályamunka a Kormányhivatalba, közülük kellett kiválasztani azt a hármat, amelynek leginkább sikerült kifejezni a téma lényegét. A zsűri egyhangúan döntött: a harmadik díjat és a vele járó 250 ezer forintot a csongrádi Vörös Anett, a másodikat és az 500 ezer forintot a szegedi Olasz Attila, az elsőt és a 750 ezer forintot pedig a hódmezővásárhelyi Szabó Klára Petra érdemelte ki. A díjazott művek a Kormányablakba kerülnek.

A Paprikafesztiválon a most, első ízben felállított Kormányablak-standnál, három napon keresztül várták az ügyfeleket a hivatal munkatársai, akik tájékoztatást adtak a devizahitelek egyösszegű végtörlesztéséről és minden olyan ügykörben, amelyet a Kormányablak általánosan ellát. Összesen több mint száz ügyfél számára nyújtottak segítséget, a házelnök aláírásával ellátott egyedi Alaptörvényből 275-öt igényeltek.