Kísérleti jelleggel helikopteres parlagfű-felderítés indult hétfőn Csongrád megyében, így a hagyományos megoldásnál gyorsabban és olcsóbban fedezhetők fel a fertőzött területek – közölte Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója a szatymazi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

A levegőből Csongrád megye egész területe egy-két nap alatt átvizsgálható, míg korábban a földhivatalok munkatársainak ez gépkocsival hetekbe telt – mondta az igazgató az akcióról rendezett sajtótájékoztatón. A nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű fertőzött részek beazonosítása a helikopterről készített felvételek alapján könnyebb, és a fényképek a hivatalos eljárás elindításához és lefolytatásához is bizonyítékul szolgálnak – közölte Polner Eörs.

Hódi László, a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője elmondta, a 120-150 méteres magasságban repülő helikopteren ülő szakemberek 2-2,5 kilométeres szélességű sávot tudnak átpásztázni, így egy nap több mint 130 ezer hektár vizsgálható meg. Amennyiben parlagfűvel fertőzött területre bukkannak, alacsonyabbra ereszkedve rögzítik a tábla határainak koordinátáit. A földhivatalban azonosítják a fertőzött terület tulajdonosát, amennyiben lehetséges – nincs kultúrnövény a táblán –, elrendelik a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírságot szabnak ki. A büntetés nagysága a terület méretétől és fertőzöttségétől függően 15 ezer és 5 millió forint között lehet – közölte az igazgató.
A felderítés célja elsősorban nem a bírságolás, hanem a jogkövető magatartás kikényszerítése. Ez eredményesnek is tűnik, míg korábban volt olyan év, hogy a megyében hatszáz, parlagfűvel kapcsolatos eljárás indult, az idén eddig csak kétszáz – hangsúlyozta Hódi László.

Bálint Beatrix, a Deszki Mellkasi Betegségek Szakkórháza főigazgató főorvosa közölte, Csongrád megye országos összehasonlításban közepesen fertőzöttnek számít. Jelenleg a hatfokozatú skálán négyes riasztás van érvényben. Magyarországon a lakosság 20-30 százalékánál jelentkeznek a parlagfűpollen miatt allergiás tünetek. Ezek csökkentéséhez többéves következetes munkára van szükség, mivel a növény magja öt-hat évig megőrzi csírázóképességét – közölte a tüdőgyógyász.