2023. április 20-án nyílt meg a gazdálkodók számára az egységes kérelem kitöltési felülete. Az érintettek 2023-ban is kizárólag elektronikus úton nyújthatják be a Magyar Államkincstár részére dokumentumaikat.

Már megnyílt az egységes kérelem kitöltési felülete, amely a Magyar Államkincstár oldalának e-ügyintézési menüpontjában érhető el (https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/index.xhtml). Az egységes kérelem továbbra is kizárólag elektronikus úton nyújtható be.

A felületen idén közel 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

A 2023. évben az egységes kérelem beadásra a 2023. április 20. és 2023. június 9. közötti időszak áll rendelkezésre. Amennyiben a termelő a bejelentést elmulasztja, abban az esetben a határidő jogvesztő, nincs lehetőség a kérelem módosítására.

A kérelembeadás folyamatának megkönnyítése érdekében a kormányhivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét arra, hogy

  • aki nem rendelkezik ügyfél-azonosítóval, igényelje meg mielőbb, hiszen ez a kérelem beadáshoz feltétlenül szükséges,
  • az a termelő, aki nem rendelkezik jelszóval (vagy elfelejtette jelszavát), igényeljen jelszót új meghatalmazás elektronikus úton történő benyújtásához, erre már ügyfélkapuval rendelkező ügyfelek esetén elektronikus úton is van lehetőség; valamint
  • akinek nincs az egységes kérelemre, vagy valamennyi hatósági eljárásban való teljes körű képviseletre érvényes meghatalmazása, nyújtsa be az arra vonatkozó kérelmét előre.

Fontos változás, hogy a 2023. január 15. napjáig létrejött kamarai meghatalmazások 2023. január 31. napján hatályukat vesztették, így 2023. egységes kérelem tekintetében új kamarai meghatalmazás megkötésére van szükség.