A kormányablakok jelentik azt a célt, amelyért közösen dolgozunk – hangsúlyozta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára Szegeden.

A kormányablakok jelentik azt a célt, amelyért közösen dolgozunk – hangsúlyozta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára Szegeden.

Az államtitkár asszony szerdai látogatása során részt vett a Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén, majd meglátogatta a Csongrád Megyei Kormányablakot. Az eseményt követő sajtótájékoztatón Szabó Erika elmondta: 2013-ra a kormányablakok jelentik majd az egyetlen ügyfélszolgálati helyszínt. Kiemelte: az állam ügyfélbarát, és az állampolgárok adóforintjaiból minőségi szolgáltatást nyújt részükre. Az elmúlt évtizedek tapasztalatairól szólva arra emlékeztetett, hogy nem egy polgári demokráciában elvárt szintet láthattunk. A kormányablakok huszonkilenc ügykörrel indultak, de március óta már az egyszerűsített honosítást is igényelhetik az állampolgárok, mely a szegedihez hasonló határ menti településeknél különösen fontos – mutatott rá Szabó Erika.

Az államtitkár asszony felhívta a figyelmet a rendhagyó nyitva tartásra, és arra, hogy a jelenleg helyben nem kezelt ügyekben is általános tájékoztatást nyújtanak a kormányablakok munkatársai. Idáig mintegy 174 ezer ügyfél 194 ezer ügykezelését látták el az ügyfélszolgálatokon. A szolgáltatásokat bővítve pedig 31 új, egyéb beruházást nem igénylő ügykört rendelünk a közeljövőben a kormányablakokhoz – tájékoztatott.

Az ügyfélszolgálatokon dolgozó munkatársak az állam arcai, ezért – folytatta – a kollégák kiválasztásánál különös hangsúlyt kap a magas kvalifikáció és a nyelvtudás. Jelenleg háromszázan dolgoznak kormányablakoknál, azonban ez a keret bővülni fog. A jövőben ehhez a munkakörhöz egyéves akkreditált felnőttképzés keretében képezzük majd ki a munkatársakat – nyomatékosította.

A távlati tervekről szólva Szabó Erika elmondta, hogy a megyeszékhelyeken túl a járásokon is működni fognak kormányablakok, melyeket úgy alakítanak ki, hogy a környező településekről ne kelljen 30 kilométernél nagyobb távolságot utazni az ügyintézéshez.