A koronavírus-járvány miatt árvává vagy félárvává vált gyermekek megsegítésére jött létre a Regőczi Alapítvány. A szervezet munkájának sikere nagyban függ, az adakozási kedv mellett attól is, hogy az alapítvány hogyan tud együttműködni a területen illetékes állami szervekkel, segélyszervezetekkel, valamint hogyan tudja megszólítani az érintett családokat és miképpen tud segítséget nyújtani számukra. Herczegh Anita az Alapítvány kuratóriumának elnöke, a köztársasági elnök felesége mind a hét régióban felkeresett a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekeket és találkozott érintett családokkal. Országjáró körútja csütörtökön Budapesten zárult.

"Az alapítvány működéséhez elengedhetetlen az együttműködés az önkormányzatokkal, a szociális területen dolgozó munkatársakkal, a karitatív szervezetekkel, illetve a kormányhivatalokkal. A körút során felvázoltuk elképzeléseinket, megosztottuk a tapasztalatokat, hogy az érintett családok segítése hatékony, célravezető legyen" - mondta Herczegh Anita a Magyar Vöröskereszt székházában tartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte, egészen más úgy a családok életéről dönteni, megállapítani a támogatás összegét, ha egy adatlap helyett személyes benyomások, beszélgetések alapján tudnak segíteni. Hozzátette: családlátogatási körútját folytatja ezután is.
"A Regőczi Alapítvány tevékenysége csak akkor lehet sikeres, ha a partneri együttműködési kapcsolat megmarad. Mindannyiunk közös érdeke az érintett családok hatékony segítése. Az elhunyt szülőt pótolni nem tudjuk, de a támogató figyelem talán segít nekik életük folytatásában" - jegyezte meg Herczegh Anita.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az alapítvány az elmúlt nehéz időszakban a közösségi szolidaritásvállalás, a nemzeti összetartozás jelképévé vált.
"A koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekek, a családok segítése olyan cél, amellyel az állami és önkormányzati szereplők, a civil szféra képviselői, magánszemélyek természetes módon tudnak azonosulni.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, a Regőczi Alapítvány országos körútjának találkozóin a szociális rendszer minden, az árvaellátásban érintett szereplője jelen volt. Ha összeadjuk tapasztalatainkat, tudásunkat, hatékonyan tudunk segíteni a Covid-árvákon ebben a nemes kezdeményezésben"